Cholesterol

Wat is cholesterol?
Cholesterol is een vetachtige stof die van nature in het lichaam voorkomt en daarnaast wordt het cholesterol door het lichaam opgenomen uit voedsel. Cholesterol is onmisbaar voor het menselijk lichaam. Het speelt een belangrijke rol in het dagelijks functioneren van je lichaam. Het is nodig voor de opbouw van lichaamscellen, de productie van hormonen en het speelt een belangrijke rol in de spijsvertering. Cholesterol zit in veel dierlijke en plantaardige producten die we eten maar het overgrote deel maakt het lichaam zelf.

Waar komt cholesterol vandaan?
Het cholesterol in het lichaam komt uit twee verschillende bronnen: 1/3 is afkomstig uit voeding en 2/3 wordt geproduceerd door de lever.

 Zaken die invloed hebben op het cholesterolgehalte
Er zijn verschillende zaken die invloed hebben:

  1. Een ongezonde voeding met te veel verzadigd vet en te weinig onverzadigd vet. Cholesterol wordt hoofdzakelijk geproduceerd in de lever uit verzadigde vetten uit voeding. De belangrijkste bronnen van verzadigd vet in voeding zijn zuivelproducten, zoals volle melk, roomboter, kaas, maar ook vette vleeswaren, koekjes, chips en gebak.
  2. Te weinig beweging en overgewicht
  3. Roken
  4. Leeftijd: het cholesterolgehalte stijgt naarmate je ouder wordt
  5. Erfelijke factoren

Verantwoord cholesterolgehalte
Voor het behoud van de gezondheid van je hart is een verantwoord cholesterolgehalte belangrijk.

Deze website en alle hierop vermelde informatie, is uitsluitend gericht op inwoners van Nederland.                      Dit is een website van Pfizer BV
KOAG KAG nummer: 107-1212-2387